Estetik Diş Hekimliği;
hastanın yüzü ile uyumlu ve doğal görünümlü olarak yapılan, kozmetik uygulamaları da içeren tedavi şeklidir.
Bonding İşlemi Nedir?
Bonding işlemi dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının dişlere zarar vermeden giderilmesi işlemidir.Hekimin bir heykeltıraş gibi davranarak dişler üzerine özel bir madde yerleştirerek dişlere yeni şekillerini verilir. Küçük aralıkların kapatılmasında, dişlerin boylarının uzatılmasında,kırık dişlerin tamirinde kullanılabilir.Başarılı esnetik sonuçlar elde edilir.Herhangi bir kırılma durumunda tamiri porselen veneerlere çok daha kolay ve başarılıdır.
Veneerler Nedir?
Porselen ya da kompozit materyalden yapılan ve dişlerin ön yüzeylerine özel materyaller ile yapıştırılan çok ince yaprakçıklardır. Takma tırnaklara benzerler. Veneerlerin uygulanabilmesi için dişlerin yapısal olarak sağlıklı olması gerekir.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
Dişlerdeki kozmetik defektlerin ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesinde veneerler kullanılır. Hafif eğri, renklenmiş, aralarında boşluk olan dişler ve çapraşık dişler gibi kozmetik eksiklikleri olan dişlerin görünümleri veneerler ile düzeltilebilir. Geçmişte bu eksiklerin düzeltilmesi dişlerin tüm yüzeylerinin hazırlanıp, kuron şeklinde kaplamalar yapılması ile giderilebilmekteydi. Kuronlar ile karılaştırıldığında, veneerlerin uygulanmasından önce çok daha az bir şekillendirme gerekmektedir. Bu neden anestezi gerekmemekte ya da çok az oranlarda yapılarak veneerler uygulanmaktadır.
Porselen ya da kompozit materyalden yapılırlar. Porselen veneerler kompozit veneerlere göre daha dirençlidirler. Çay, kahve veya sigara lekelerine karşı kompozit veneerlerden daha dirençlidirler. Ancak kompozit veneer dişe uygulandığında dişten madde kaybı hiç olmaz ya da çok az olur. Bunun nedeni kompozit veneerlerin porselen veneerlerden çok daha ince yapılabilmesidir. Diş hekiminiz kararını sizin koşullarınıza göre verecektir. Veneer yapımında genellikle üç randevu gerekmektedir.
Preparasyon (Hazırlık)
İlk randevunuzda diş hekiminiz, dişlerinizin veneer yapımına uygun olup olmadığını kontrol eder. Daha sonra işlemin neleri kapsadığı ve sınırlandırmaların neler olduğu konusunda sizi bilgilendirir.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
İkinci randevunuzda, veneerlere yer sağlayabilmek için mineden yaklaşık 1.5 milimetre kaldırılır. Bazı vakalarda bu hazırlığa gerek yoktur. Bu işlem ağrılı değildir ancak bazı kişilerde rahatsız edici olabilmektedir. Bu nedenle lokal anestezi gerektiğinde uygulanabilir.
Hazırlanmış olan dişlerinizin ölçüsü alınarak dental laboratuara gönderilir. Aynı seansta geçici veneerleriniz yapılır. Veneerlerin dişlerinize uygun olarak şekillendirilmesi dental laboratuarda gerçekleştirilmektedir. Veneerlerin tamamlanması için beş ya da yedi güne ihtiyaç vardır. Üçüncü randevuda, veneerler uygulanır. Veneerler öncelikle uyum, şekil ve renkleri açısından prova edilmek üzere su ya da gliserin ile geçici olarak dişlerinize yerleştirilir.
Renk ya da şekildeki problemler ayarlanabilir. Siz veneerleri beğendikten sonra hekiminiz dişlerinizi temizler ve veneerleri yüksek yoğunluklu ışık kaynağı ile sertleşen özel yapıştırıcı maddeler ile dişlerinize yerleştirir.
Tedaviden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Dişlerinize gelecek ters ve kuvvetli basınçlar veneerlerinizin yerinden çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle tırnaklarınızı ısırmamalı, kalem, buz ya da diğer sert cisimleri çiğnememelisiniz. Diş fırçalama ve diş ipi kullanımına eskiden olduğu gibi devam edebilirsiniz. Yeni dişlerinize ve dolayısıyla yeni görünümünüze alışabilmeniz için biraz zaman alacaktır. Diş hekiminizi düzenli aralıklar ile ziyaret ederek veneerlerinizin durumunu kontrol ettirmelisiniz.